Top.Mail.Ru

Alegem corect aparatul de aer condiționat?

17 iulie 2019
Newest


E timpul să vă pregătiți pentru o vară toridă, e timpul să veniți la Simplex și să alegeți unul dintre cele mai performante aparate de aer condiționat. În magazinele noastre găsiți echipamente de climatizare disponibile în diverse modele și puteri, potrivite pentru orice tip de spațiu. 

Alegerea unui aparat de aer condiționat este destul de simplă dacă știm criteriile la care trebuie să atragem atenția, deoarece tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat foarte mult, iar modelele noi, cu o clasă superioară de energie, spre exemplu, au un consum mai mic de energie. Întâi de toate, trebuie să se calculeze dimensiunea spațiului pe care aparatul îl va deservi, clasa energetică, nivelul de zgomot în timpul funcționării dar și prețul produsului. Spre exemplu un aparat de 9000 BTU va face față cu brio unei suprafețe de până la 25 mp. Un aparat cu putere de 12000 BTU se pretează unui spațiu de aproximativ 35 mp.

Primul criteriu pe care îl veți lua în seamă în vederea achiziționării unui aparat de aer condiționat este tipul aparatului: cu sau fără inverter. 

Aparate aer condiționat cu inverter 

Din punct de vedere tehnic acestea sunt cele mai eficiente tipuri de aparate de aer condiționat pentru că permit compresorului de răcire să funcționeze la un nivel de putere variabil. Mai mult, față de cele clasice, aceste aparate de aer condiționat sunt în continuă evoluție reușind să aducă confortul necesar și cu un consum redus de energie. Ele îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire şi încălzire, pentru a-l corela cu temperatura încăperii. Astfel se reduce timpul de pornire al sistemului, ajungându-se rapid la temperatura solicitată pe care apoi inverterul o va menține constantă. Funcționând la o putere redusă, ele sunt evident mai silențioase și consumă mai puțină energie decât modelele fără inverter. Un alt avantaj al acestor aparate cu inverter este acela ca sunt capabile să și încălzească încăperile.

Aparate de aer condiționat fără inverter

Acest tip de produs este unul clasic, nu foarte complicat din punct de vedere al funcționării. El se bazează pe un termostat care comandă oprirea sau pornirea compresorului de răcire în funcție de temperatură. În cazul acestui tip de produs compresorul funcționează la putere maximă pentru a asigura răcirea rapidă. El se va opri când temperatura din cameră va coincide cu cea setată de utilizator. 

După ce a fost ales tipul aparatului de aer condiționat dorit este momentul să îndreptăm atenția către funcțiile acestuia. Funcțiile suplimentare sunt un bun criteriu de diferențiere a aparatelor de aer condiționat. Aparatele care au implementate un număr mare de funcții vor putea să aducă rapid confortul în casa dumneavoastră. Astfel vom fi foarte atenți la modul în care se va obține răcirea/ încălzirea, ventilarea sau dezumidificarea camerei.

Clasa energetică

Aparatele de aer condiționat consumă energie electrică iar acest lucru va fi resimțit pe timpul verii mai ales dacă nu alegeți un produs din clase superioare (A si A+). Parametrii care definesc clasele sunt: COP (Coefficient of Performance), EER (Energy Efficency Ratio), SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio).

Puterea de răcire

În alegerea aparatului de aer condiționat trebuie neapărat să țineți cont de volumul camerei pe care vreți să o răciți. Dacă veți lua un aparat cu putere prea mică veți forța unitatea și aceasta va consuma prea mult fără a oferi rezultatul așteptat. El nu va fi eficient, nu va răci locuința, și vă va pune la cheltuieli neașteptate. Pentru estimarea necesarulul de răcire pentru locuința sau spațiul comercial este recomandat să apelați la specialiști, care vor lua în calcul toti factorii (dimensiunea spațiului de răcit, prezența generatoarelor de căldură (cuptoare, frigidere, televizoare, laptopuri și calculatoare)  dar și numărul mediu de persoane care vor sta în camera respectivă.

Dezumidificare

Foarte mulți optează pentru un aparat de aer condiționat cu funcție de dezumidificare a aerului deoarece acesta poate contribui la reducerea senzației de rece. Aceste aparate AC sunt recomandate persoanelor cu o sensibilitate crescută la frig. Aerul puternic umidificat sporește această senzație, de aceea, odată cu instalarea aparatelor cu funcție de dezumidificare, confortul va fi unul crescut. Apa extrasă din aer va fi stocată într-o unitate externă. Atenție însă, daca umiditatea din cameră este exagerată, recomandăm achiziționarea unor dezumidificatoare dedicate.

Temporizare și repornire

Cele mai noi aparate sunt dotate cu tehnologia de ultimă oră. Ele pot fi programate pentru a se opri sau porni la anumite ore în orice zi din săptămână. Fiind produse inteligente ele pot fi acționate direct prin telefon. Astfel va fi foarte simplu să răcoriți casa exact în momentele dorite.

Mod noapte

Modul noapte permite ca pe timpul somnului utilizatorilor ventilatoarele și compresorul aparatului să funcționeze la o capacitate mai mică, producând astfel mai puțin zgomot. Totodată, jetul de aer este în acest mod de noapte orientat în jos pentru a preveni formarea curenților de aer care ar deranja utilizatorii.

Modurile de filtrare

Aparatele AC sunt dotate cu filtre simple de aer sub forma unor site fine sau, în cazul unor tipuri mai avansate, sunt dotate cu filtru de mirosuri sau chiar filtru de purificare a aerului. De asemenea, aceste modele mai costisitoare asigură izolarea locuinței de insecte și alergeni, deoarece nu vom mai deschide ferestrele în timpul când temperaturile sunt prea mari. Dacă aveți grijă să curăţați frecvent filtrul aparatului de aer condiționat pentru a nu se impregna cu impurităţi sau alte microorganisme periculoase pentru sănătate, veți putea fi siguri că beneficiați de un aer rece și curat oricând vi-l doriți.

Instalare

Aparatul de aer condiționat este format, în majoritatea cazurilor, din două unități, cea interioară si cea exterioară. Acestea sunt conectate între ele printr-un traseu frigorific vidat în prealabil.Unitatea externă se montează pe pereții exterior ai clădirii, întotdeauna în apropierea ferestrelor pentru a facilita accesul în cazul unor intervenții neprevăzute. În schimb, poziționarea unității interne se face în cameră la o înălțime optimă pentru a putea răci încăperea cât de rapid cu putință. Specialiștii recomandă așezarea la o distantă cât mai mică față de tavan (5-10 cm). Aparatul de aer condiționat nu se montează îndreptat către utilizatori deoarece poate provoca alergii, răceli sau disconfort.

Secretul obținerii unei temperaturi constante în întreaga casă este reprezentat de instalarea unui aparat pentru fiecare cameră a locuinței. Mulți cred că instalarea unui aparat cu o capacitate foarte mare pentru întreaga locuință este suficientă. Trebuie să știți că acest lucru nu este valabil deoarece aerul rece emis de aparat va răci diferențiat fiecare loc, într-un mod incorect și total neregulat.

Întreținere

Pentru ca aparatul de aer condiționat să funcționeze tot timpul la capacitatea dorită recomandăm să-l curățați cât de des posibil. Curățarea și igienizarea periodică asigură un aer mai curat, lipsit de mirosuri neplăcute și/ sau bacterii periculoase pentru sănătate. Aceste procese ajuta si la economisirea energiei electrice, funcționarea mai eficientă și prelungirea duratei de viață a aparatului AC.

Curatarea aparatelor care ne asigura aerul conditionat implica respectarea unor etape. Mai intai ne cocupam de scoaterea din priza a aparatului. Apoi trecem la curatarea de praf a mastii, a filtrului, a vaporizatorului, a turbinei, a condensatorului. Nu vom uita de tavita de condens si, daca este cazul, de inlocuirea sau completarea freonului pentru ca aparatul sa raceasca cat mai rapid.

Dupa curatare urmeaza etapa igienizarii aparatului de aer conditionat. Procesul se realizeaza cu solutii speciale sau, uneori, cu solutii preparate in casa obtinute din apa cu otet/ bicarbonat de sodiu. Curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat poate fi executata personal sau de o echipa de profesionsiti. Pentru rezultate optime intretinerea trebuie sa includa atat unitatea interna cat si pe cea externa.

Semnul  că un aparat AC are nevoie de curățare și igienizare vine odata cu pornirea instalatiei de aer conditionat când aceasta emite un miros neplacut. Calitatea aerului va fi serios afectata ceea ce semnifica ca prezenta indelungata a unor persoane in acest mediu va duce inevitabil la imbolnavirea acestora. Nu in ultimul rand, se recomanda curatarea si igienizarea aparatului de aer conditionat si dupa o perioada in care acesta a fost inactiv. În acest timp, in interiorul acestuia s-a depus, fara doar si poate, o cantitate semnificativa de praf si implicit microorganisme daunatoare. Daca va fi pus in functiune, fara a fi curatat in prealabil, aparatul AC devine extrem de periculos pentru sanatatea persoanelor aflate in spatiul racit de catre acesta. In acest caz, utilizatorul va simti instantaneu acel miros neplacut in camera, miros care provine evident chiar din interiorul aparatului. Este ca o alarma. Mirosul va deranja imediat si va anunta iminența intreruperii alimentarii aparatului si nevoia urgenta de curatare si igieniziare a acestuia.

Aparatele de aer condiționat de la Simplex sunt extrem de practice. Ele ocupă puțin spațiu și impresionează la nivel vizual dar și prin funcționarea eficientă și silențioasă. Vă așteptăm în toate magazinele Simplex din orașele Chișinău și Bălți. 

Totul este pur și Simplex!

Vino în magazinele Simplex sau contactează-ne pentru mai multe detalii.


Adăugat cu succes în wishlist

0314 345 405
Luni-vineri08:00 - 18:00
Sâmbătă08:00 - 16:00
Duminicazi libera
Introdu datele de contact și revenim cu un apel!