Top.Mail.Ru

Osmoza Inversă versus Filtru cu Cărbune Activ - Principalele Deosebiri

10 aprilie 2024
Newest

Probabil ai auzit expresia „apa este viață” și importanța consumului de apă. Însă, pentru a asigura organismul cu un nivel optim de hidratare, este necesar să bei apă potabilă curată și sigură pentru consumul uman. În acest context, tehnologiile de filtrare a apei sunt din ce în ce mai diverse și sofisticate.

Două dintre cele mai cunoscute metode de purificare ale apei pentru consum zilnic sunt stațiile de osmoză inversă și filtrele cu cărbune activ. Dacă nu știai care sunt deosebirile dintre cele două tehnologii și care din acestea se potrivește nevoilor casnice, citește articolul în continuare.

 

Cuprins:

  1. Osmoza inversă - ce este și cum funcționează
  2. Filtru cu cărbune activ - ce este și cum funcționează
  3. Tehnologie - osmoza inversă versus cărbune activ
  4. Când se recomandă un sistem de osmoză inversă?

 

1. Osmoza inversă - ce este și cum funcționează

 

Osmoza inversă reprezintă un proces de filtrare a apei, prin care sunt separate moleculele de apă potabilă de particulele nedorite, precum sărurile, metalele grele și bacteriile. Procesul de filtrare se realizează datorită unei membrane parțial permeabile, care nu permite moleculelor contaminate să treacă și lasă doar moleculele pure de apă (H2O) - rezultând o apă purificată și lipsită de impurități.

Mai mult decât atât, multe dintre sistemele de osmoză inversă presupun trecerea apei prin câteva etape de filtrare. Spre exemplu, stația de osmoza inversă AQUAPUR disponibilă la Simplex are șase etape de filtrare: de la reținerea tuturor impurităților din apă și până la etapa de remineralizare. Astfel, apa este potrivită pentru consumul zilnic și asigură o nivel optim de hidratare a corpului.

 

2. Filtru cu cărbune activ - ce este și cum funcționează

Un filtru cu cărbune activ funcționează în baza unor particule de cărbune tratate pentru a-și mări porozitatea și a absorbi moleculele contaminate cu bacterii din apă. Acest tip de filtru are un mod de a funcționa destul de simplu: apa care trece prin suprafața particulelor de cărbune, este filtrată de  substanțe nocive, rezultând o apă mai curată.

Dincolo de asta, eficiența acestui tip de filtru depinde de mai mulți factori, precum temperatura, cantitatea și fluxul apei. 

 

3. Tehnologie - osmoza inversă versus cărbune activ

Stațiile de osmoza inversă și stațiile cu filtru cu cărbune activ reprezintă două dintre cele mai actuale tehnologii de filtrare a apei, având la bază un obiectiv comun - potabilizarea apei pentru consum zilnic. Mai mult, ambele sisteme de filtrare sunt o bună metodă de a elimina contaminanții nocivi din apa pentru consum. 

Cea mai mare diferență dintre cele două tehnologii constă în gradul de eficiență al acestora în procesul de filtrare. Prin urmare, stațiile de osmoză inversă au mai multe trepte de filtrare prin care elimină un număr mai ridicat de contaminanți din apă, decât filtrele cu cărbune activ.

Spre exemplu, prin osmoza inversă sunt eliminate molecule contaminate de până la 0.001 microni, pe când filtrele cu cărbune activ sunt capabile să elimine contaminanții de circa 0.5 până la 1 microni. Astfel, capacitatea de filtrare a apei prin osmoză inversă este de 500 de ori mai ridicată decât prin cărbune activ.

Mai mult, multe stații de osmoză inversă conțin cărbune activ în treptele lor de filtrare. Spre exemplu, filtrul AQUAPUR disponibil în magazinele Simplex conține cartușul de cărbune activ granular în treptele de filtrare 2 și 5.

Cu toate acestea, ambele sisteme de filtrare au capacitatea de a elimina clorul și trihalometanii prezenți în apă. 

4. Când se recomandă un sistem de osmoză inversă?

În alegerea filtrului potrivit pentru locuință, birou sau alte destinații în care se consumă apă potabilă, sunt importanți mai mulți factori: bugetul disponibil, gradul de contaminare al apei, gustul, mirosul etc.

Un sistem de osmoză inversă este potrivit pentru oricine și este recomandat atunci când apa de la robinet este puternic contaminată, are un miros neplăcut și are numeroase impurități. În acest scop, este indicată testarea ape de către un specialist care poate analiza gradul de contaminare al acesteia.

De asemenea, apa trecută prin osmoza inversă are un nivel ridicat de puritate, fiind potrivită pentru prepararea hranei pentru nou născuți.

Deși sistemele de osmoză inversă sunt mai costisitoare decât filtrul de cărbune activ, acestea asigură un grad de ridicat de purificare a apei și unele filtre sunt dotate cu funcția de mineralizare a apei care asigură hidratarea perfectă pentru organismul uman. 

Așadar, dincolo de costuri, alegerea unui sistem de filtrare eficient reprezintă o investiție pe termen lung în sănătatea întregii familii. Indiferent de treptele de filtrare disponibile, atât osmoza inversă, cât și filtrele pe bază de cărbune activ reprezintă o opțiune indispensabilă pentru asigurarea locuinței cu apă pură și inofensivă pentru consum.


Adăugat cu succes în wishlist

0314 345 405
Luni-vineri08:00 - 18:00
Sâmbătă08:00 - 16:00
Duminicazi libera
Introdu datele de contact și revenim cu un apel!